Campanii de măsurători

BUCUREȘTI-MĂGURELE

Centrul pentru studii de Atmosferă şi Radiaţie de la Măgurele – MARS (44.35°N, 26.01°E, 70m ASL), reprezintă o locaţie – reper pentru zonele de câmpie. Locaţia este situată în partea centrală a Câmpiei Române, în proximitatea celui mai mare oraş din România. Verile toride favorizează convecţiile termice. De asemenea, pe parcursul întregului an zona este străbătută de depresiuni mediteraneene, ale căror pasaje frontale generează şi convecțiile de natură dinamică. Proximitatea orașului Bucureşti (aflat la cca. 10km) reprezintă o sursă de poluare atmosferică cvasi-constantă. De asemenea, insula de căldură urbană se poate constitui într-un factor contributor la procesele convective din această zonă.

Instrumentele de teledetecţie instalate pe platformele de la MARS

Testarea şi analizarea funcţionalităţii kitului de radiosondaj la MARS

BRAȘOV

Perimetrul Academiei Forţelor Aeriene ”Henri Coandă” – AFHC (44.65°N, 25.58°E,  600m ASL) este situat în municipiul Braşov , oraș de mărime medie poziţionat într-o depresiune montană, cu dinamică meteorologică complexă în timpul sezonului convective. Vecinătatea unei zone urbane apropiate de munții compacti de 2.000m înălțime și depresiunea mare deschisă declanșează provocări meteorologice deosebite, insuficient abordate de sistemele actuale de monitorizare.

Instrumentele de teledetecţie instalate la AFAHC

O locaţie alternativă  pentru observaţiile din zona Braşov va fi utilizată şi tabăra de instrucţie de la Tărlungeni (45.65°N, 25.76°E, 657m). Aflată în administrarea Academiei oferă un larg front deschis la marginea fondului forestier, optim pentru prelevarea datelor meterologice de interes.

Tabara de instrucţie (stânga) şi panorama localității Tărlungeni (dreapta)